DC: Proti Portugalsku začne Kližan:"Dôležité bude získať každý deň bod"

13.09.2012 Celý región

Bratislava 13. septembra (TASR) - Slovenská tenisová jednotka Martin Kližan a portugalská dvojka Gastao Elias nastúpia v piatok o 15.00 proti sebe v úvodnej dvojhre stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V druhom singli si tvrdom povrchu Premier v bratislavskom NTC zmerajú sily slovenská dvojka Lukáš Lacko a portugalská jednotka Joao Sousa. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v NTC.
V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 14.00 sa v slovenskom drese predstavia Filip Polášek s Michalom Mertiňákom, Portugalčania predbežne nominovali pár Joao Sousa, Elias. Nedeľňajší program otvorí o 14.OO SEČ súboj tímových jednotiek Kližana s Joaom Sousom, v záverečnej dvojhre sa stretnú Lacko s Eliasom. Portugalsko pricestovalo do Bratislavy bez dvoch najskúsenejších hráčov Frederica Gila a Ruia Machada, ktorých trápia zranenia. Hlavným rozhodcom duelu bude Brit Alan Mills, v úlohe empajrových sa predstavia Novozélanďan Blaze Trifonovski a Slovák Michal Varmus. Hrá sa s loptičkami Wilson Australian Open.
Slovenský kapitán Miloslav Mečíř je rád, že v prvej dvojhre nastúpi Kližan - osemfinalista US Open. "Je dobré, že začína Martin. Verím, že získa prvý bod a Lukášovi sa bude na druhý singlový zápas nastupovať ľahšie. Čakali sme, či Portugalčania neurobia ešte v nominácii nejakú zmenu a či do Bratislavy predsa len nepríde jeden z dvojice Gil - Machado. Potvrdilo sa, že nie sú zdravotne v poriadku. Úloha favorita je niekedy nevďačná, no verím, že ju zvládneme. Potešiteľné je, že Martin s Lukášom sú v posledných mesiacoch v dobrej forme, neustále stúpajú vo svetovom rebríčku. Dúfam, že aj pred domácim publikom sa prezentujú kvalitnými výkonmi a že odplatíme Portugalčanom vlaňajšiu prehru," povedal Mečíř.
Podľa Kližana je v zápase s Portugalskom úloha jasná - získať každý deň jeden bod. "Eiias i Joao Sousa sú nepríjemní hráči, no verím, že doma zvíťazíme a na budúci rok zabojujeme o svetovú skupinu. Práve som zistil, že s Eliasom som už hral, keď som mal 16-17 rokov na jednom z turnajov kategórie futures na portugalskom harde a prehral som. Urobím všetko preto, aby som mu teraz túto prehru odplatil. Na harde v NTC sa mi hrá dobre, dúfam, že príde čo najviac fanúšikov," povedal Kližan. Pre Lacka je Joao Sousa neznámou. "Zatiaľ som s ním ešte nehral, videl som ho iba na tréningoch. Verím, že s Milošom a trénermi na neho ušijeme účinnú taktiku. Tvrdý povrch Premier v NTC mi vyhovuje, rovnako ako Kližko som na ňom vyhral challenger Slovak Open."
Portugalský kapitán Pedro Cordeiro považuje Slovákov za favoritov. "Slovenský tím si mohol zvoliť povrch a bude favoritom. Martin Kližan zažiaril na US Open, kde postúpil do osemfinále a aj Lukáš Lacko je na harde veľmi kvalitným hráčom. Slovensko má navyše veľmi silnú štvorhru. Verím však, že moji hráči zabojujú o čo najlepší výsledok a domácim poriadne znepríjemnia život."
Slováci majú portugalskému tímu čo odplácať, vlani v marci totiž prehrali v dueli 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v stredisku Cruz Quebrada neďaleko Lisabonu 1:4. O jediný bod sa vtedy postarali Mertiňák s Poláškom. Dva portugalské body získal Machado, ktorý zdolal Kližana i Lacka, tretí pridal Gil. Mečířovi zverenci prehrali začiatkom februára v glasgowskej Braehead aréne s Veľkou Britániou 2:3 a po štvrtý raz za sebou ich čakajú záchranárske práce. Vlani zvíťazili v 2. kole play off v NTC nad Ukrajinou 4:1, rovnakým pomerom triumfovali v septembri 2010 v Minsku nad domácim Bieloruskom a v roku 2009 deklasovali doma Macedónsko 5:0.

žreb stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - POrtugalsko:
piatok 15.00: Martin Kližan - Gastao Elias, Lukáš Lacko - Joao Sousa
sobota: 14.00: Filip Polášek, Michal Mertińák - J. Sousa, Elias
nedeľa: 14.00: Kližan - J. Sousa, Lacko - Elias/P. Sousa.
 

Vyberte región